Saturday, October 1, 2016

[EE] braise, caramelized pork and eggs

1. braise /breɪz/ <verb>
Vie: Kho (thịt, cá)
Eng: Fry (food) lightly and then stew it slowly in a closed container.

E.g: braised fish - cá kho 
Làng Vũ Đại với nhân vật Chí Phèo nổi tiếng (giờ đổi tên mới là Đại Hoàng), thuộc tỉnh Hà Nam, nổi tiếng với nghề kho cá.
http://vietnambraisedfish.com/

Besides the royal banana, ca kho (braised fish) is another specialty of the village. A traditional dish that can be found in almost every corner of the country, the braised fish made in the village is said to have a special taste that lasts five to 10 days without preservatives.
Thanks to this, the Dai Hoang braised fish, better known as the Vu Dai braised fish, is in demand around Vietnam and is even exported to Europe.

http://www.thanhniennews.com/travel/ha-nams-royal-banana-5673.html

2. Caramelized Pork and Eggs (Vietnamese: Thịt Kho Tàu, literally translated as Braised Meat in Light Sauce

thịt kho tàu: chữ tàu ở đây không liên quan gì đến nước tàu / Trung Quốc.
Chữ "tàu" ở đây là tiếng miền Nam, có nghĩa là "lợ".

chữ 'tàu', ở đây, theo nghĩa của người "miền dưới" là 'lạt', như sông Cái Tàu Thượng, sông Cái Tàu Hạ là hai con sông nước lợ. Như vậy thịt kho tàu không phải là thịt kho của người Trung Hoa, mà chỉ đơn giản là món thịt kho lạt.
http://old.dulich.tuoitre.vn/Am-thuc/249779/thit-kho-tau.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Thit_Kho_Tau

No comments:

Post a Comment